Казанский (Приволжский) федеральный университет, КФУ
КАЗАНСКИЙ
ФЕДЕРАЛЬНЫЙ УНИВЕРСИТЕТ
 
DIFFERENTIAL PULSE VOLTAMMETRIC ASSAY OF COFFEE ANTIOXIDANT CAPACITY WITH MWNT-MODIFIED ELECTRODE
Форма представленияСтатьи в зарубежных журналах и сборниках
Год публикации2013
Языканглийский
  • Будников Герман Константинович, автор
  • Зиятдинова Гузель Камилевна, автор
  • Низамова Альфия Маратовна, автор
  • Айтуганова Ильмира Ильнуровна, автор
  • Библиографическое описание на языке оригинала Ziyatdinova, G. Differential pulse voltammetric assay of coffee antioxidant capacity with MWNT-modified electrode / G. Ziyatdinova, I. Aytuganova, A. Nizamova, H. Budnikov // Food Anal. Meth. - 2013. - V. 6. - No. 6. - P. 1629-1638.
    Аннотация Multi-walled carbon nanotube-modified glassy carbon electrode (GCE) has shown electrocatalytic activity toward electrochemical oxidation of hydroxycinnamic acids (chlorogenic, caffeic, p-coumaric and ferulic), i.e. decrease of the overpotential on 0.1?0.29 V and two- to threefold increase of oxidation currents in comparison with bare GCE under conditions of cyclic voltammetry. Oxidation of compounds under investigation is a diffusion-controlled process. The differential pulse voltammetry has been applied for the hydroxycinnamic acid quantification. The calibration graphs linearity is continued in 2?5.5 order of concentrations. The approach developed has been utilized for coffee antioxidant capacity (AC) assay based on oxidation of hydroxycinnamic acids containing in coffee beans. Chlorogenic, caffeic and ferulic acids are the contributors to AC. The AC has been expressed in chlorogenic acid equivalents per 100 mL of coffee.
    Ключевые слова Voltammetry, carbon nanotubes, hydroxycinnamic acids, antioxidant capacity, coffee, food analysis
    Название журнала Food Analytical Methods
    URL https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-84887317013&partnerID=40&md5=edacac2b0617e31a7e463e796b76efd7
    Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на эту карточку https://repository.kpfu.ru/?p_id=134848

    Полная запись метаданных