Казанский (Приволжский) федеральный университет, КФУ
КАЗАНСКИЙ
ФЕДЕРАЛЬНЫЙ УНИВЕРСИТЕТ
 
REACTIONS OF PHENOLIC ANTIOXIDANTS WITH ELECTROGENERATED HEXACYANOFERRATE(III) IONS AND THEIR USE IN VEGETABLE OILS ANALYSIS
Форма представленияСтатьи в российских журналах и сборниках
Год публикации2013
Языканглийский
  • Будников Герман Константинович, автор
  • Зиятдинова Гузель Камилевна, автор
  • Гайнетдинова Алия Азгаровна, автор
  • Библиографическое описание на языке оригинала Ziyatdinova, G.K. Reactions of phenolic antioxidants with electrogenerated hexacyanoferrate(III) ions and their use in vegetable oils analysis / G.K. Ziyatdinova, A.A. Khuzina, H.C. Budnikov // J. Anal. Chem. - 2013. – V. 68. - No. 1. – P. 80-85.
    Аннотация Stoichiometric coefficients in reactions of sterically hindered phenols and α-tocopherol with electrogenerated hexacyanoferrate(III) ions have been found. Schemes of oxidation reactions via hydroxyl groups in the molecular structure have been proposed. The relative standard deviation of the results of determination of the indicated compounds in model solutions is ≤5%. It has been shown that α-tocopherol and ionol are quantitatively extracted from vegetable oil by 15 min single extraction at the oil-to-acetonitrile ratio 1 : 2.5. A procedure for the extraction?coulometric determination of α-tocopherol in vegetable oil has been developed.
    Ключевые слова α-Tocopherol, ionol and its derivatives, electrogenerated hexacyanoferrate(III) ions, extraction, food analysis
    Название журнала JOURNAL OF ANALYTICAL CHEMISTRY
    URL https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-84871736239&partnerID=40&md5=a4bf95bf0703557dba4af5b43a3bab45
    Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на эту карточку https://repository.kpfu.ru/?p_id=142685

    Полная запись метаданных