Казанский (Приволжский) федеральный университет, КФУ
КАЗАНСКИЙ
ФЕДЕРАЛЬНЫЙ УНИВЕРСИТЕТ
 
VOLTAMMETRIC DETERMINATION OF TARTRAZINE ON AN ELECTRODE MODIFIED WITH CERIUM DIOXIDE NANOPARTICLES AND CETYLTRIPHENYLPHOSPHONIUM BROMIDE
Форма представленияСтатьи в зарубежных журналах и сборниках
Год публикации2022
Языканглийский
  • Будников Герман Константинович, автор
  • Зиятдинова Гузель Камилевна, автор
  • Библиографическое описание на языке оригинала Ziyatdinova, G.K. Voltammetric determination of tartrazine on an electrode modified with cerium dioxide nanoparticles and cetyltriphenylphosphonium bromide / G.K. Ziyatdinova, H.C. Budnikov // J. Anal. Chem. – 2022. – V. 77. – № 6. – P. 664-670.
    Аннотация We created glassy carbon electrodes (GCEs) modified with CeO2 nanoparticles and various surfactants and determined the voltammetric characteristics of tartrazine oxidation on them. The electrode modified with the cationic surfactant cetyltriphenylphosphonium bromide (CTPPB) ensures a 72.5-fold increase in the oxidation currents of tartrazine compared to a GCE. The oxidation of tartrazine on the CeO2-CTPPB/GCE proceeds irreversibly, involves one electron, and is controlled by surface processes. A procedure was developed for the voltammetric determination of tartrazine on a CeO2-CTPPB/GCE. The analytical range is 1.00–250 ?M of tartrazine with a limit of detection of 0.4 ?M. The procedure was applied to quantify tartrazine in the Tarkhun beverage.
    Ключевые слова Voltammetry, chemically modified electrodes, metal oxide nanoparticles, food colorants, food analysis
    Название журнала JOURNAL OF ANALYTICAL CHEMISTRY
    URL https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-85132114964&doi=10.1134%2fS106193482206017X&partnerID=40&md5=8c7b3e7413e097062d8adb12fe5b6f5e
    Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на эту карточку https://repository.kpfu.ru/?p_id=268283

    Полная запись метаданных