Казанский (Приволжский) федеральный университет, КФУ
КАЗАНСКИЙ
ФЕДЕРАЛЬНЫЙ УНИВЕРСИТЕТ
 
DYNAMICS AND POLYPEPTIDE COMPOSITION OF LECTINS IN WHEAT GERMS INFECTED WITH PLANT PATHOGENIC FUNGI
Форма представленияСтатьи в зарубежных журналах и сборниках
Год публикации2015
Языкрусский
  • Невмержицкая Юлия Юрьевна, автор
  • Тимофеева Ольга Арнольдовна, автор
  • Шаймуллина Гульназ Хидиятовна, автор
  • Библиографическое описание на языке оригинала Shaymullina G.H. Dynamics and Polypeptide Composition of Lectins in Wheat Germs Infected With Plant Pathogenic Fungi / Gulnaz H Shaymullina, Julia Yu Nevmerzhitskaya, and Olga A Timofeeva // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. 2015. № 6(4). P. 2190-2196.
    Аннотация The activity of the soluble and associated with the cell wall lectins and the polypeptide composition of proteins of the cell wall of the winter wheat Kazanskaya 560 infected with the specific phytopathogene Fusarium oxysporum Schlectend.:Fr. and non-specific mold fungus Aspergillus niger were investigated. The activity of lectin proteins under influence of A. niger was increased 24 hours after contamination and under influence of F. оxysporum - after 72 hours. In the elution profile of the cell wall proteins of the control plans Kazanskaya 560 the lectin activity was detected in the fractions of proteins with the molecular weight 89, 77, 61, 54, 43, 37 kDa. In the case with A.niger the cell wall lectins with the molecular weight 72, 61, 47, 37 kDa were found.
    Ключевые слова Triticum aestivum L., fungous pathogenes, lectin activity, resistance
    Название журнала Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences
    URL http://www.rjpbcs.com/pdf/2015_6(4)/[292].pdf
    Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на эту карточку https://repository.kpfu.ru/?p_id=123062
    Файлы ресурса 
    Название файла Размер (Мб) Формат  
    _292_.pdf 0,86 pdf посмотреть / скачать

    Полная запись метаданных